Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Рябков пред БНР: Договорените от Путин и Байдън консултации трябва да започнат скоро

| обновено на 19.06.21 в 10:14
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорените между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева руско-американски консултации по въпросите на стратегическата стабилност трябва да започнат в най-скоро време. Това заяви в интервю за БНР руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

„Ще призоваваме американските колеги да сформират делегация, която да е готова да се срещнем в най-скоро време и да контактуваме на междуведомствено равнище. От своя страна потвърждаваме готовността си за такава среща и такава работа. Преговорният ни екип вече е готов. Позицията ни е ясна, запознали сме с нея Вашингтон, включително и след идването на власт на администрацията на Байдън“.

Рябков подчерта, че Русия и Съединените щати осъзнават отговорността си на двете най-големи ядрени държави за международната сигурност и стратегическата стабилност:

„Не бягаме от тази отговорност. Заинтересовани сме другите държави да възприемат съвместната ни работа със Съединените щати в тази сфера като нещо позитивно, като вид застраховка. Знаем, че към темата има голям интерес. Ще се стараем да бъдем на висотата на тази отговорност“. 

По повод новото руско-американско споразумение, което трябва да замени Договора за ограничаване и съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му след пет години дипломатът посочи, че „засега много въпроси остават без отговор“:

„Има някои идеи. Може да бъде комплекс от договорености с различен статут. Могат да бъдат и многостранни документи, ако в крайна сметка към съвместната ни работа бъдат привлечени и други ядрени сили. Бих искал да подчертая, че за Русия би било много важно да отчете ядрения потенциал на Великобритания и Франция като най-близки съюзници на Съединените щати. Още повече, че във Великобритания се наблюдават тревожни тенденции - съобщено беше за увеличаване на броя на ядрени бойни глави, с които разполага“.

В интервю за телевизия Ен Би Си в навечерието на преговорите в Женева президентът Путин припомни, че Западът не е спазил обещанието си НАТО да не се разширява на изток. А американският журналист отговори, че това обещание не фигурира никъде в писмен вид.

Рябков коментира темата така:

„Лидери, водещи полици, държавни ръководители, ръководители на външнополитически ведомства многократно са казвали на съветското ръководство, че не може и дума да става за разширяване на НАТО. Това е един от уроците, който извличаме от историята. По принцип на нашите западни съседи, колеги, натовци просто не трябва да се вярва. Всяко изявление изначално се подлага на съмнение, защото такъв е животът. За съжаление“.

Интервюто със Сергей Рябков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна