Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Даниел Киряков
Снимка: Луиза Лазарова

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях.

„Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното идване тук може да се разчете като „Ние сме с вас, искаме да ви насърчим, да направим всичко възможно, така че българските граждани да получат най-доброто от Европейския съюз, по отношение на здравеопазването и превенцията“. Имаме институционален подход – създаване на необходимите условия – инфраструктура и доставка на ваксини. Личният пример трябва да дойде както от върха на държавата, така и от човека до теб“, каза Киряков.

Експертът коментира и изграждането на Национална детска болница. Липсата на подобно звено показва занижена хуманност спрямо бъдещото поколение, смята той.

„Съществуващата сграда не пасва за нуждите на бъдеща, модерна, многопрофилна детска болница. Има нужда от нов проект. Трябва да се приоритизира този въпрос“.

Едномесечният отчет за работата на служебното правителство беше представен през тази седмица. По думите на Киряков, събитието е чакано, тъй като служебното правителство има мандат от само два месеца.

„Беше чакано, като гледам какво са свършили като работа, като разкрития, данни, прозрачност…Не ми направи добро впечатление поведението на журналистите от другата страна на голямата маса – желанието да някои да блеснат с по-конкретни и провокативни въпроси“, коментира Даниел Киряков.

През тази седмица се дипломира последният випуск от Факултета по журналистика на Софийския университет.

„Нямам подробен поглед как се обучават студентите във ФЖМК. Моите позитивни очаквания са, че те имат нужния хъс, имат нужната основа, имат желание да бъдат добри професионалисти.

Даниел Киряков коментира и настоящата предизборна кампания. По думите му разликите с предишната са съществени.

„Периодите са различни, същевременно играчите са все още същите. Едни залагат на мълчанието, което може би ще трябва да осребряват. Втори залагат на традиционна кампания. Това е въпросът за политическата кампания - колко от хората ще имат ухо да чуят нови послания и доколко тези послания са работещи. Шумът, който виждаме в момента е свързан, както с работата на служебното правителство, което е най-големият конкурент на всички политически партии в момента. Трябва да излезем от тази летаргия, че нашия глас нищо не променя“, смята Даниел Киряков.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Даниел Киряков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна