Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Вариантът Делта на Covid-19 става доминиращ в глобален план

Сумия Суминанат, главен учен на СЗО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният учен на Световната здравна организация заяви в петък, че вариантът Делта (Delta) на Covid-19, идентифициран за първи път в Индия, се превръща в глобално доминиращ вариант на коронавируса.

"Вариантът Делата е на път да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб поради повишената си предаваемост", заяви на пресконференция в петък Сумия Суминанат на пресконференция на СЗО.

Великобритания съобщи за рязко нарастване на инфекциите с варианта Делта, като се очаква той да бързо да се превърне в доминиращ вариант в страната въпреки нарастващите нива на ваксинация.

Кремъл пък обвини за нарастването на случаите на Covid-19 нежеланието да се правят ваксинации и "нихилизма", след като рекордно нови инфекции в Москва, най-вече с новия вариант Делта, разпалиха страховете от трета вълна в страната.

Тя също така отбеляза, че СЗО е разочарована от резултатите от първоначалното проучване на ваксината на германската биофармацевтична компания CureVac, което показа ефективност срещу коронавируса от едва 47%. По този начин ваксината пропусна изискването за ефективност от поне 50%, определено от СЗО, и спря стотици нейни потенциални доставки.

От СЗО също така заявиха, че Африка остава проблемна зона, въпреки че тя представлява едва около 5% от новите глобални инфекции и 2% от смъртните случаи.

Новите случаи в Намибия, Сиера Леоне, Либерия и Руанда са се удвоили през последната седмица, каза ръководителят на програмата на СЗО за спешни случаи Майк Райън, като в същото време достъпът до ваксини остава малък.

"Това е траектория, която е много, много тревожна", каза Райън. "Бруталната реалност е, че в ерата на множество варианти, с повишена предаваемост, оставихме огромни части от населението, уязвимото население на Африка, незащитени чрез ваксини".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени