Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ предлага увеличаване на въглеродните цени в световен мащаб

Снимка: Twitter /KGeorgieva

Международният валутен фонд предложи в петък компаниите, произвеждащи големи количества емисии на парникови газове, да плащат 75 долара за тон въглероден диоксид, така че целите на Парижкото споразумение да бъдат постигнати до 2030 година.

Споразумението на някои или на всички държави от групата Г-20 за гъвкаво глобално ценово дъно на въглерода би помогнало да се ограничи глобалното затопляне с 1,5 до 2 градуса по Целзий, посочва МВФ в нов документ, публикуван в петък.

Подобно споразумение ще обхване голям процент от емисиите на въглероден двуокис в световен мащаб, което ще представлява значителна стъпка към необходимото намаляване на парниковите газове, каза изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева на събитие, организирано от Brookings Institution.

"За да помогнем за спасяването на планетата, трябва да работим заедно, за да предотвратим превръщането на климатичната криза в катастрофа", каза Георгиева. "Ние виждаме международния минимален ценови праг на въглерода като жизнеспособен вариант за постигане на такова споразумение и ще продължим работата си по него".

Експерти от МВФ посочват, че емисиите трябва да спаднат с една четвърт до половината, за да се запази глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий. МВФ засили усилията си по изменението на климата, позовавайки се на "огромни рискове за функционирането на световните икономики".

Георгиева и други служители на МВФ твърдят, че правилните климатични политики също могат да предоставят огромни възможности за инвестиции, икономически растеж и зелени работни места.


Необходимото намаляване на емисиите е малко вероятно да се случи, освен ако световната цена на въглерода не достигне около 75 долара на тон до края на десетилетието, спрямо едва 3 долара на тон сега, посочи Кристалина Георгиева.

Увеличаването на разходите за замърсяването на енергийните източници би осигурило мощни стимули за повишаване на енергийната ефективност, твърди документът на МВФ, чийто съавтор Витор Гаспар, ръководител на департамента по данъчни въпроси на МВФ, и Иън Пари, водещ експерт по фискална политика в областта на околната среда във фонда.

Документът, който все още се обсъжда с борда на МВФ и членовете на фонда, твърди, че приемането на гъвкав и диференциран праг за въглеродния данък с цени от 25 до 75 долара за тон може да намали вредните емисиите с 23% до 2030 г.

Според него схемата може да започне с най-големите замърсители - САЩ, Китай, Европейския съюз и Индия и други държави от групата Г-20, като постепенно се разшири, за да включи и други държави.

Г-жа Георгиева заяви, че данъците върху въглерода ще бъдат ефективен механизъм за прилагане на ценова долна граница на въглерода, но регулирането, търговията с емисии и други мерки могат да доведат до еквивалентни резултати.

Минималната цена на въглерода също би била "по-малко разделяща и далеч по-ефективна от едностранно наложените въглеродни гранични корекции“, каза Георгиева.

Това предложение и други въпроси, свързани с изменението на климата, ще бъдат обсъдени на 26-ата конференция на ООН за изменението на климата, която трябва да се проведе през ноември под председателството на Обединеното кралство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна