Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Вариантът "Делта" на Covid-19 е "особено опасен" за младите хора

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък президентът Джо Байдън усили призивите на администрация на Белия дом към американците да се ваксинират възможно най-бързо срещу Covid-19, като предупреди, че силно предаваният вариант "Делта" изглежда "особено опасен" за младите хора.

"Данните са ясни: Ако сте неваксинирани, рискувате да се разболеете сериозно или да умрете или да разпространите вируса", каза Байдън по време на пресконференция в Белия дом.

Вариантът "Делта" на коронавируса, идентифициран за първи път в Индия, "ще остави неваксинираните хора дори по-уязвими, отколкото преди месец“, добави той и посочи: "Това е вариант, който е по-лесно преносим, потенциално смъртоносен и особено опасен за младите хора".

Байдън каза, че най-добрият начин младите хора да се предпазят е да се ваксинират напълно. "Моля ви, ако имате вече поставена една доза, направете втората доза възможно най-скоро", каза той.

Коментарите на президента идват, тъй като последната цел на неговата администрация - да накара 70% от пълнолетните хора в САЩ да бъдат частично ваксинирани до 4-ти юли - е на път да бъде поставена под въпрос, тъй като темпът на ваксинациите се забавя.

По-рано в петък главният учен на Световната здравна организация заяви, че вариантът "Делта" се превръща в доминиращ щам на болестта в световен мащаб.

Проучванията показват, че "Делта" е около 60% по-предаваем от варианта "Алфа", идентифициран за първи път в Обединеното кралство, който пък е по-заразен от оригиналния щам, появил се от Ухан, Китай, в края на 2019 г.

Рошел Валенски

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) д-р Рошел Валенски също заяви в петък, че очаква "Делта" да стане доминиращият вариант в САЩ, преди да призове хората да се ваксинират. Сега вариантът представлява 10% от всички нови случаи в Съединените щати в сравнение с 6% миналата седмица, според данните от CDC.

"Колкото и да е притеснителен този "Делта" щам по отношение на неговата хиперпреносимост, нашите ваксини работят“, каза Валенски пред предаването на ABC "Добро утро Америка". Ако се ваксинирате, "ще бъдете защитени срещу този делта вариант", добави тя.

Здравните експерти казват, че "Делта" вариантът е особено притеснителен за младите хора, много от които все още не са ваксинирани. Въпреки че учените все още не знаят дали той причинява по-тежки симптоми, има признаци, че той може да предизвика различни симптоми спрямо другите варианти на коронавируса.

Към петък повече от 176 милиона американци, или 53,1% от населението, са с поставена поне една ваксинационна доза, според данни на CDC. Според агенцията над 148 милиона американци са напълно ваксинирани.

Отделните американски щати предлагат стимули, вариращи от безплатна бира до лотарии за 1 милион долара, за да се опитат да убедят американците да бъдат ваксинирани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна