Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исабел Диас Аюсо беше преизбрана за премиер на район Мадрид

Исабел Диас Аюсо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изабел Диас Аюсо за пореден път беше избрана за премиер на автономния регион на Мадрид, след като "Народната партия", която я подкрепи, спечели предсрочните парламентарни избори на 4-ти май. Тя поднови мандата си с още 2 години благодарение на гласовете на крайнодясната партия "Вокс", която заедно с "Народната партия" формираха мнозинство от 77 гласа при гласуването в 136-местния парламент.

Преизбирането на Аюсо за премиер стана възможно след сключеното на 8-и юни споразумение между двете формации за разпределението на ръководните места в 12-ия регионален парламент на Мадрид и в местното правителство. 

По време на пленарната сесия Аюсо обвини министър-председателя Педро Санчес, че използва "всички правомощия на държавата", за да се противопостави на "Народната партия", чийто представител е тя. 

"Това, което започва днес, е краят на санчизма в Испания", каза Аюсо и обеща да управлява "за всички", независимо дали са леви или десни. Сред останалите й обещания са - да намали данъците и да управлява с 9 министри, а не с 13 както досега. 

От опозицията от своя страна пък я обвиниха, че "е използвала публични пари за наливане на милиони в приятелски компании" и че е "приватизирала" управлението на европейските фондове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна