Националният събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец днес продължава с изложения на животни и фермерски състезания.
Най-атрактивни са състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Има демонстрации на коне тежковози, на овчарски кучета, показани са стотици овце и кози от редки породи.
На националния събор на овцевъдите майсторите Мина Варджиева и Салих Паша представят производство на кашкавал и сирене по старинни рецепти:
„От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни. Тежка технология е ръчният кашкавал“, обясни Мина Варджиева.
„Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия“, заяви Салих Паша.
В кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“ се приготвят регионални ястия:
„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия – пататници, клинове, баници, чевермета“.
Над 2000 са участниците в надпяванията на събора, а повече от 50 фолклорни формации участват в надиграването.