Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отбелязват най-новия си празник - 19 юни

Джо Байдън подписа указа за новия празник на 17 юни т.г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само преди 2 дни американският президент Джо Байдън подписа закон, с който 19 юни става официален федерален празник. След Денят на Мартин Лутър Кинг, създаден през 1983 година, сега Америка вписва в историята си най-новия официален федерален празник - Ден на свободата или Ден на освобождението.

Днес цяла Америка официално ще отбележи за първи път Деня на освобождението. На английски названието на празника (Juneteenth) Джунтиинт е съчетание от английските думи „юни“ и „19“.

Датата се свързва с 19 юни 1865 година, когато федералните войници на Щатите донасят вестта за освобождението и навлизат в Галвестън, Тексас, за да освободят и последните роби там след подписването на Прокламацията за равенство и края на Гражданската война в страната.

Идването на частите на ген. Гордън Грейнджър става едва 30 месеца след подписването на Прокламацията от президента Ейбрахам Линкълн, според която всички роби във всички щати стават „завинаги свободни“.

През декември същата година е приета 13-ата поправка в Конституцията, която забранява робството.

Денят започва да се празнува най-напред в Тексас, а по-късно и на други места в страната, но от 17 юни тази година е вече официален празник на САЩ.

За Чикаго днес са предвидени паради, шествия, жива музика и партита, специализирани йога класове и обиколки в града.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени