Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европейски морски ден“ за първи път в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в Кипър се провежда европейската инициатива „Европейски морски ден”. За средиземноморската страна тя е част и от усилията за постигане на устойчив „син растеж” в икономиката.

Редица екологични, образователни, социални, спортни и артистични дейности, свързани с морето и неговото опазване, ще се състоят в крайбрежния град Ларнака, който е домакин на проявата. Тя бе открита официално в петък вечерта и продължава до понеделник.

Морето е в центъра на интерактивни семинари и фотоизложба. Ще бъдат демонстрирани автономни или дистанционно контролирани плавателни съдове. Мини круизи по крайбрежието ще привлекат обичащите водната шир.

В неделя ще се проведе екоакция за почистване на главния плаж на Ларнака, крайбрежието и морското дъно в района.

Парад на лодки с илюминации ще закрие празника в понеделник вечерта.

По време на „Европейския морски ден” на видеоекрани в града ще бъдат представяни аудио-визуални материали на морска тематика, а важни паметници ще бъдат осветени в синьо.

Популяризирането на европейската инициатива е част от политиката на Кипър за защита на морската среда и намаляване на замърсяването на Средиземно море.

Правителството на островната държава подкрепя също така новите подходи на Европейската комисия за развитие на устойчива и жизнеспособна „синя икономика” , която да допринесе за възстановяването на страните-членки на ЕС след пандемията, посочи заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Василиос Димитриадис. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени