Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюст-паметник на Петко Задгорски вече е част от Морската градина

С тържествена церемония днес беше открит бюст-паметника на художника Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Той се намира на метри от статуята на Пушкин, създадена от него през 1952г. и превърнала се в една от културните емблеми на града.

Въпреки дъждовното десетки бургазлии присъстваха на церемонията и оставиха цветя пред бюст –паметника на Петко Задгорски. Първият председател на Дружеството на бургаските художници вече има достойно място в алеите на Морската градина, посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

„Символно неговият бюст – паметник се намира на броени метри, на крачки от една от най-добрите му творби. Мисля, че беше класиран като най-добрият паметник на Александър Пушкин извън пределите на Русия в Европа и в света. Нека се гордеем с неговите творби“, допълни той.

Автор на бюст – паметника е скулпторът Руси Костадинов. „Надявам се да хареса на бургазлии, да му се радват и да го приемат като свое богатство“, посочи той.

Това е един от най-хубавите паметници в Бургас, обясни председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду. „Мисля, че този културен знак е показателен за Бургас, че се развива в правилната посока към култура и духовност, допълни тя.

На церемонията днес присъстваха и ученици на Петко Задгорски. Любомир Раев е на 87 години и със сълзи си спомни за своя преподавател по рисуване в тогавашната Мъжка гимназия. „Знаех за желанието му да направи Пушкин и е чудесно, че са го сложили точно тук до Пушкин. Прилича си, точно такъв си беше. Като всеки учител си беше строг. Това са спомени, само това остава“, разказа той.

Стъпките по изпълнение на идеята за изграждането на бюст паметника на бургаския творец започват през 2019 година. Спазвайки общинската наредба за паметниците, много бързо се събират и внесат нужните 1305 подписа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия