Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Фрийд: Европа и САЩ трябва да спасят демокрацията с мащабни реформи

Даниел Фрийд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Свят, воден от принципи и правила, чиято основна цел е да се съхрани демокрацията". Така може да бъде обобщена външнополитическата доктрина на Джо Байдън според Даниел Фрийд, координатор за санкционната политика на президента Барак Обама, помощник държавен секретар за Европа и Евразия по времето на Джордж Буш и старши директор на Националния съвет за сигурност в администрациите и на Буш, и на Клинтън. 

Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Барак Обама, Доналд Тръмп - всички те са имали срещи на върха с Владимир Путин. С какво подходът на Джо Байдън се отличаваше от този на предшествениците му?

Опит! Има една поговорка - парен каша духа! Байдън познава много добре усилията на Джордж Буш-младши и Барак Обама да се ангажират с Путин. И двамата пробваха, но и двамата се провалиха, защото условията на Путин за добри отношения със Съединените щати са той да има свобода да упражнява репресии в Русия и да доминира над бившите съветски съседи.

Нито един от тези двама президенти не можа да приеме тези условия. Байдън има предимството да знае това от първа ръка. Той няма интерес от ново безплодно рестартиране на отношенията. Ето защо администрацията на Байдън започва отношенията си с Путин в общи линии от там, където администрацията на Обама ги остави - ясно осъзнавайки кой е Путин, какво прави и с решимост да му се противопостави - докато същевременно се опитва да стабилизира отношенията, ако Путин го позволи, и да си сътрудничи с него, ако е възможно.

Различното е, че Байдън не е свръхоптимист за възможностите си да се хареса на Путин или пък да го промени.

Джо Байдън иска предсказуемост и стабилност в отношенията между Съединените щати и Русия. Като се има предвид стила на управление на Путин и опитът от миналото - възможно ли е въобще това?

Байдън не предвещава предсказуемост и стабилност - той казва, че ги желае и това е добре. Но веднага след като каза това, Путин предприе редица провокативни действия - и у дома с репресии срещу Алексей Навални и неговата организация, и зад граница с повече кибератаки срещу Съединените щати.

С това Путин каза - няма да бъда предсказуем по вашия начин, няма да позволя стабилни отношения - трябва да ми обърнете повече внимание. И Байдън отиде в Женева, повлиян от тази агресия и даде силен отпор. Не съм сигурен дали Путин ще отстъпи, не прогнозирам това. Но американците поне вече са в позиция да кажат - ами, опитахме! Но ако Путин иска конфронтация - Съединените щати и Европа ще отговорят заедно, вместо всеки да се оправя сам, както беше при Тръмп. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Да издигнем флага на демокрацията - кое е различното от предишните администрации на Демократическата партия. Какво е новото във външнополитическата доктрина на Джо Байдън?

Байдън смята, че е дори по-силен привърженик от Обама на идеята, че демокрацията трябва да е в центъра на американската външна политика и стратегия. Може да си навлека проблеми заради това, но мисля, че Байдън черпи повече от модела на Рейгън и в по-малка степен от този на Никсън - двама републиканци. Черпи от модела на Хари Труман - че американските ценности и американските интереси са неразривно свързани. Това е по-силно застъпено при Байдън, отколкото при Обама.

Не става въпрос само за демокрация, а за международна система, основана на правила, които съхраняват демокрацията. Една от темите на срещата на Г-7, и особено на срещата на върха Европейски съюз - Съединени щати, беше, че всички трябва да обединим усилия, за да укрепим международните правила, за да се справим със съвременните предизвикателства и с авторитарните лидери - Путин и китайския президент Си.

Хари Труман и Роналд Рейгън са президенти от времето на Студената война - паралелите с тях, вярвам, не означават връщане към тази ера?

О, със сигурност няма връщане към Студената война, но това не е в сърцето на голямата стратегия на Труман. Американската стратегия от времето на Уидроу Уилсън, прилагана после в по-малка степен от Рузвелт, в по-голяма - от Хари Труман, и продължена след това не е просто за конфронтация с комунизма и Съветския съюз. В ядрото на тази стратегия е международна система, основана на правила - за това говори Уилсън в неговите 14 точки с принципите за мир след Първата световна война.

И не става въпрос за свят, разделен на сфери на влияние, или пък за велики сили, които се конкурират помежду си, независимо от ценностите им. Става въпрос за свят с правила и принципи - от една страна това е секваща дъха наивност, но от друга - американските национални интереси печелят в такъв свят - и това е идеята на Уилсън, на Рузвелт, на Труман. Това е идеята както на демократи, така и на републиканци.

Споменахте няколко пъти правила и норми. Досега живеехме в хаотичен свят - Доналд Тръмп беше непредсказуем, Европа също - популистки движения - предстоят избори в двете най-големи европейски икономики - Франция и Германия. Възможно ли е въобще да се върнем към свят на правила и норми? 

Както Европа, така и Съединените щати са изправени пред много предизвикателства. Имаме много проблеми - политически, икономически, социални. Трябва да ги решим. И Байдън го знае - точно както по времето на Голямата депресия Рузвелт знаеше, че трябва да спаси демокрацията и свободния пазар с мащабни реформи. Сега трябва да направим същото заедно с Европа.

Но не да го правим така, както ни казват руснаците и китайците. До известна степен ситуацията сега наподобява края на 30-те години на ХХ век. Тогава имахме сталинизъм, фашизъм, милитаризъм и изглеждаше, че либералната демокрация умира и че бъдещето принадлежи на тях. Не беше така, но платихме ужасна цена. България също плати. Всички платихме.

Трябва да решим проблемите си у дома, но не като обърнем гръб на демокрацията и върховенството на закона и като се предадем пред корупцията, която изяжда абсолютно всички ни. Никой не е имунизиран. 

Интервюто с Даниел Фрийд можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.