Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Карл Кайзер: Не можем да скъсаме връзките с Китай, това е голямото предизвикателство

Според него ЕС е част от Запада, където САЩ отново са във водещата роля

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-важната задача е Западът да си възвърне старата сила, за да може да посрещне новите предизвикателства в света. Промяната, за която говори Джо Байдън, е в политиката по сигурността. Китай се превръща в проблем, а към старите военни заплахи се добавиха кибератаките - Байдън все повече ще фокусира политиката си върху тези проблеми, защото не на последно място те касаят и вътрешната политика на Америка и президентът има нужда от външнополитически успехи". Това каза за БНР политологът проф. Карл Кайзер. След президентските избори в САЩ отново за БНР той коментира, че с администрацията на Байдън Европа ще може да започне да гради нови трансатлантически отношения

През 60-те години днес 86-годишният професор от Харвард Карл Кайзер става дясна ръка на бъдещия американски външен министър Хенри Кисинджър, а след това - външнополитически съветник на германските канцлери Вили Брандт и Хелмут Шмид. 

По думите на проф. Кайзер Байдън възстановява солидарността между западните партньори и водещата роля на Съединените щати

"Западът издържа на четиригодишното президентство на Доналд Тръмп, който отне на Америка водещата роля в света. Нещо повече - той отслаби целия Запад, като се отказа от партньорството с европейските съюзници. Основната цел на европейската обиколка на Байдън беше да вдъхне увереност на съюзниците, че Западът има бъдеще, само ако Европа и Америка вървят рамо до рамо. Въпреки трудностите вътре в Съединените щати те остават водеща световна икономическа сила. А и европейците искат Америка да се върне в ролята си на водеща западна сила".

В предаването "Събота 150" политологът подчерта, че за разлика от Тръмп, който определяше Европа като политически враг, Джо Байдън вижда в лицето на Европейския съюз важен партньор

"Както в трансатлантическите отношения, така и в отношенията между Запада и Китай има зависимости. За Байдън един могъщ Европейски съюз е същевременно гаранция за сигурността и устойчивостта на Запада. В този смисъл настояването за стратегическа автономност на Европа не помага особено. Въпросът е Европа да може да действа, а не да е автономна. Европа никога няма да може да е напълно автономна в решенията и в действията си, особено по отношение на сигурността. Тя винаги ще бъде свързана със Съединените щати. Така че сега е важно Европейският съюз да засили ролята си в света. А Байдън знае, че това ще е от полза за Америка".

Според проф. Кайзер различните виждания на западните партньори какви отношения да поддържат с автократичните режими по света си остава проблем. 

"И това е разбираемо - Европа е икономически много по-зависима от Китай, отколкото Америка. А икономическите връзки са голямата разлика с годините на Студената война - бившият Съветски съюз не представляваше икономическа, а военна заплаха. За разлика от Съветския съюз, Китай е икономически партньор, с когото сме тясно обвързани. Не можем просто да скъсаме връзките с Китай и в това е голямото предизвикателство за Запада. Европа и Америка добре осъзнават това. Както между другото са наясно, че няма да изгладят различията си по въпроса... Европа няма да може повече да се придържа към неутралитет или равно отстояние от конфликтните страни - нито по въпросите на сигурността, нито по въпроса със спазването на човешките права. Европейският съюз е част от Запада, където Съединените щати отново поеха водещата роля".

Политологът смята, че за да не се допусне завръщането на Тръмп в Белия дом, или влизането там на някой като него, "Европа трябва да поеме протегната ръка на Джо Байдън и да подпомогне неговата външна политика, защото тя има пряко отношение към вътрешната политика на Съединените щати":  

"И второ, надявайки се, че няма да има повторен мандат на Тръмп, европейците трябва да продължат да укрепват Европейския съюз и на първо място неговата сплотеност". 

Интервюто с проф. Карл Кайзер можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.