Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Конференцията за бъдещето на Европа

Ги Верховщадт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участниците в учредителното събрание на Конференцията за бъдещето на Европа ще дават идеи за реформа на ЕС, така че той да отговаря на предизвикателствата в 21-и век. В него участват европейски, национални и местни институции, както и европейски граждани и техните организация. Страните от Западните Балкани също ще бъдат включени в дебатите.
Днес бе дадено началото на Конференцията в Европейския парламент в Страсбург. Съпредседателят на Изпълнителния съвет Ги Верховщадт подчерта, че трябва да се действа незабавно:
"Светът се променя бързо и със сигурност не чака. Свят с нови предизвикателства, който нарязва на парчета нашите общества. И тези предизвикателства са по-големи от границите на нашите национални държави. Светът повече не е съсредоточен около Европа, а около страни като Русия, Китай, Индия, Съединените щати и за съжаление, е все по-малко демократичен и все по-авторитарен". 
"Европа не е замръзнала и трябва да може да се развива. Да не бъдем наивни - имаме врагове, които искат да ни отслабят и унищожат", каза евродепутатът от "Обнови Европа" Паскал Дюран.
"Така, както общият интерес никога не е бил сбор от частни интереси, общоевропейският интерес не е сбор от интересите на 27-те национални държави. Затова трябва да направим така, че да излезем от ветокрацията и единодушието и да навлезем в една модерна демокрация, като направим така, че да можем да вземаме заедно решения", добави той.
"В момента ЕС не е фактор на геополитическата сцена", каза евродепутатът от същата партия Илхан Кючюк.
Европейските граждани ще се срещнат отново през септември и октомври, за да оформят предложенията си за предстоящите дебати в Европейския парламент. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени