Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България 4-та при децата, победа за Ая Митева в Бронзовия тур

Ая Митева.
Снимка: БФКС

Детската Купа на нациите беше основното състезание в третия ден на турнира от Световната купа и Купата на нациите по прескачане на препятствия в конната база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище, категория 3 звезди.

Участваха 5 отбора – на България, Румъния, Турция, Гърция и Унгария.

Българският отбор, под ръководството на Теодор Шейтанов, беше в състав Даная Велинова, Елиза Чолакова, Екатерина Гайдарова и Мария Николова. Жребият беше възможно най-малко благосклонен към нас, като и в двата манша стартирахме първи. Това лиши нашите ездачи от психологическо предимство и от шанса да реагират спрямо текущия резултат.

В първия манш Елиза Чолакова с кон Езоп и Екатерина Гайдарова с Арецо бяха с чисти паркури, но Мария Николова със Суит Коктейл записа 4 наказателни точки, а Даная Велинова с Кардика омете 3 препятствия и инкасира 12. Останахме на 4-то място.

Във втория манш Мария Николова и Екатерина Гайдарова бяха безгрешни, за разлика от Елиза Чолакова и Даная Велинова, които записаха по 4 наказателни точки – всички състезателки със същите коне.

Така и в крайното класиране останахме 4-ти, с общо 8 наказателни точки, след Унгария с 4 и пред Гърция с 12.

В битка за първото място се стигна до бараж между съставите на Румъния и Турция. Двама турски представители допуснаха грешки и победител стана румънският отбор, в състав Мариам Албатур Насер с кон Чако Бело, Анастасия Манеа с Хорс Джим Шайтон, София Бене с Аида Дива и София Мария Катана с Чирика, треньор Норберт Шуман.

В Златния тур – квалификация за европейското първенство за юноши и девойки, с награден фонд 1500 евро и височина на препятствията 140 сантиметра, победител е Хасан Сентюрк с Лока, а Ивелин Бонев с Каял остана на 8-мо място.

В Бронзовия тур успех записа Ая Митева с кон Ливърпул – нашата бронзова медалистка от европейското първенство за деца през 2019 г. Ясен Борисов с Хебе е 4-ти, а Любомир Янков с Хектор е 5-ти.

В Детския тур - успех за Петрос Георгиу от Кипър с кон Кондор. 10-то място за Ная Недкова с Карлота, 11-то за Десислава Миланова с Казента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна