Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад на равенството във Варшава

След дълга пауза, наложена заради пандемията от Covid-19, хиляди се събраха на гей прайд в полската столица Варшава. Това е 20-ото юбилейно издание на шествието под наслов „Парад на равенството“ и се провежда на фона на засилената кампания срещу правата на LGBT общностите в Полша и Варшава.

Прайдът започна с речи пред Двореца на културата и науката във Варшава, час по-късно множеството тръгна по 4-километровия маршрут, който не беше съобщен предварително заради опасност от сблъсъци с контрапротестиращи. Заради епидемичните мерки прайдът се провежда под формата на няколко десетки отделни събирания, а участниците се движат на групи от по 150 души.

Кметът на Варшава - Рафал Тшасковски от опозиционната "Гражданска платформа" също участва в шествието.

LGBT общността в Полша стана обект на атаки от страна управляващата партия "Право и справедливост" в разгара на пандемията миналата година.

По време на предизборна кампания президентът Анджей Дуда заяви, че тази общност не е съставена от хора, а е идеология, която е по-разрушителна и от комунизма. Десетки райони в Полша обявиха своите населени места за зони, свободни от LGBT и страната предизвика множество критики в Европейския съюз.

20-ото издание на Парада на равенството във Варшава се провежда и само дни, след като Унгария забрани хомосексуалността със закон, представен като част от борбата срещу педофилията. На парада във Варшава днес участниците изразиха и своята солидарност с хората от тяхната общност в съседна Унгария.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна