Eмисия новини
от 02.00 часа

Вътрешното министерство на Испания отчита увеличение на престъпленията от омраза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Престъпленията от омраза, свързани с расизма и ксенофобията в Испания, са се увеличили през 2019 г. с 20,9% в сравнение с предходната година, показват данните на Министерството на вътрешните работи. Според проучване на Министерството на образованието пък младите са много по-толерантни към различните, отколкото техните родители.

В проучването на образователното министерство се подчертава, че Испания (0,38) е страната, в която учениците показват най-висока степен на уважение към хората от други култури, а след нея са Канада (0,30) и Шотландия (0,25). В другата крайност са Унгария (-0,54) и България (-0,51), където различните не са толкова добре приети. Испански студентите също проявяват повече уважение към мигрантите в сравнение с връстниците си в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Въпреки това мигрантите от второ и трето поколение продължават да смятат, че към тях отношението е различно, независимо че са испанци по паспорт и са родени и израсли в страната. Според тях, за да спечелят работно място, те трябва да покажат много повече знания и по-добра квалификация от останалите. Според проучване на Съвета за премахване на расовата или етническата дискриминация (CEDRE) през последната година, повече от половината от хората от анкетираните различни етнически групи казват, че са били отхвърляни поради цвета на кожата или физическите им характеристики и това са най-вече жителите на централна Африка (82%) и ромите (71%).

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.