Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ реагираха предпазливо на избора на Раиси за президент на Иран

Привърженици на Ебрахим Раиси честват победата му в Техеран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вашингтон реагира предпазливо след избирането на ултраконсервативния духовник Ебрахим Раиси за президент на Иран.

Раиси, който досега  оглавяваше съдебната система на Ислямската република, обещава да  състави „антикорупционен и революционен“ кабинет.

От Израел го определят като най-радикалния президент, избиран някога, който е решен бързо да развива иранската ядрена програма

Говорител на американския Държавен департамент заяви, че на иранците е било отказано правото да участват „в свободен и честен изборен процес“. 

Той обаче уточни, че ще продължат индиректните преговори с Техеран във Виена по евентуалното повторно присъединяване на Вашингтон към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. САЩ се оттеглиха от документа по време на бившия президент Доналд Тръмп.

Във Виена днес ще заседава Съвместната комисия на Иран и международната „петорка“ - Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция. Представителите на шестте държави ще разговарят за възстановяване на Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма.

Преговорите имат за цел поетапно възстановяване на ядреното споразумение, така че и САЩ да се завърнат към него след като се оттеглиха с решение на бившия президент Доналд Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени