Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Единственият отговор на омразата е любовта, всичко друго ще те съкруши

Ваня Кастрева: За децата бих направила всичко

Ваня Кастрева - директор на РУО - София
Снимка: Евелина Стоянова

Веднъж казали на внучката ѝ: "Баба ти е много усмихната", а детето отговорило: "Тя така се е родила". 

Тя нито брои, нито помни добрините, които е направила. Била е много пъти обиждана от хора, които без да я познават, са говорили срещу нея - неверни твърдения. Въпреки това, запазва добротата си и продължава напред, в името на децата. Тя е Ваня Кастрева и е директор на Столичното управление по образование.

Харесва ѝ да работи с хора и за хора. В ученическите си години се е колебаела какво да избере – правото или лекарската професия. Избира трето – историята.

"Историята е мъдростта на вековете, свързана със съдби", казва Ваня Кастрева и допълва:

"Въпросът е къде е твоето място в съдбите на другите".

Отвръща на злото винаги с добро.

"Важното е да дариш любов и подкрепа." В живота се води от една мисъл:

"Единственият отговор на омразата е любовта, всичко друго ще те съкруши."

Вярва, че Бог е любов и с любов се спасяват хора.

"Аз се старая всеки ден и за мен денят ми е истински, тогава когато съм успяла да помогна на някой, независимо от възрастта му. А за децата направила бих всичко".

Като дете е обичала да рецитира стихове. Завършила е в 50-то училище "Васил Левски" в София. На всеки 19 февруари в читалището в центъра на Драгалевци се е изправяла пред голямата аудитория. И до ден днешен рецитира, особено в деня на Ботев. Всяка година на 2 юни е пред паметника на Васил Левски в центъра на София. От 2012 година РУО организира четене на стиховете на Ботев.

"Това е ритуално четене, то е като вричане в паметта на тези, които са дали младостта си и живота си за да го има днес. Ние сме длъжни да го направим, но трябва да го направим пред отговорността си към поколенията. И го правим!"

Ваня Кастрева беше гост в рубриката "Горещи сърца" в предаването „Рано в неделя“. Можете да чуете представянето ѝ в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.