Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Колев и Огнян Минчев пред БНР:

Липса на искреност в РСМ и на прагматизъм в българската позиция

Снимка: архив

Петър Колев, снимка: gdu.org.mk"Македонското общество няма никаква представа за актуалните политически течения в България, за настроенията, за политическите позиции в България. В Македония се създаваше изкуствена еуфория, че нещо ще се случи". 

Това коментира пред БНР Петър Колев, лидер на партията "Граждански демократичен съюз" в РСМ, бивш председател на Сдружението "Македонско-българско приятелство", по повод визитата на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в България

Според него намеренията на македонската страна не са искрени

"Македонският премиер с месеци проспа рамковата позиция на българския парламент. Яснотата на българската позиция е категорична от доста време. За първи път македонският премиер се сети, че има президентска институция в България". 

По думите на Колев има известно отрезвяване сред македонското общество, "което започва да разбира, че с двулични отношения към България нещата няма да се получат": 

"По-разумно е да запретнем ръкави и да си свършим нашата част от Договора за добросъседство. Не е нормално в 2021 година да продължаваме с езика на омраза... Крайно време е всички българи в Македония да спрем да мълчим и да заявим, че искаме подкрепа". 

Премиерът Янев се надява на обща българо-македонска позиция, която да предложи на следващия парламент 

С коментар по темата в предаването "Неделя 150" се включи политологът Огнян Минчев: 

"На българската позиция липсва достатъчна степен на прагматизъм и конкретност, която в процеса на преговори с РСМ, в Огнян Минчев, снимка: БГНЕСконтактите с партньорите от Брюксел не дава възможност за решаване на проблемите... В България се говорят общи приказки, бием се в гърдите, но нямаме потенциала на държавници, на лидери, на дипломати да направим нещата така, че да имат реална тежест и когато бъдат изведени на международната сцена, да бъдат разбрани". 

Минчев поясни, че ролята на историците е да обсъждат историята: 

"Огромна грешка беше натоварването на една група академични учени от България и от РСМ, които да постигат резултати със стойност на политически решения. Науката е и сфера на дебат. Работата на историците не е политическа. Работата на политиците е и да разрешават исторически проблеми, които имат политически характер". 

Интервюто с Петър Колев и с Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени