Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Лом е овладяна, ще се иска помощ от държавата

Снимка: Радио ВИДИН

Работата по отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците в Лом продължава и в момента. Ситуацията е овладяна, каза кметът Георги Гаврилов.

"Проблемът е, че след 18 часа в рамките на 15 минути се изляха около 25 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър, повалени бяха клони от дървета, цели дървета, а това доведе до затлачване на канализацията в града, а това води до задържане на вода. Щетите са сериозни, в момента ги смятаме още. Най-големите поражения са двете улици: едната е "Добруджа", която е дълга, с много странични уличи по нея. Пътят се унищожи. Другият проблем е входът към Козлодуй, това е разрушеният път II-11, който води и до АЕЦ. Екипите работят денонощно, продължава разчистването. Най-радостното е, че няма човешки жертви".

Община Лом очаква помощ от държавата, допълни градоначалникът:

"Нито една община не е в състояние да се справи сама. Очакваме помощ от държавата. За нас е непоносимо. Трябва да определим щетите".

Пътят, водещ към АЕЦ "Козлодуй", който е собственост на Пътната агенция, остава непроходим.

"Пораженията са сериозни. Пътят е на АПИ, нямаме право да се намесваме. Разчистихме от паднали дървета, осигурихме един участък, по който да се минава, но той не е проходим за товарни автомобили. Рисков е за всякакви МПС-та. Алтернативата е 40-километров обходен път".

Местните жители Явор Аврамов и Петър Герасимов описаха преживяното така:
"Такава буря не бяхме виждали никога".

Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" от Лом и Монтана, ОП "Чистота Лом" , "Гражданска защита" и ЧЕЗ, продължават да работят по отстраняване на авариите. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна