Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ: Няма живак над нормите в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески

Снимка: БГНЕС

Няма завишение над нормите на съдържанието на живак в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески в община Хаджидимово. След редовните проби, взети от ВиК-Благоевград, които регистрираха отклонение, изследване на водата беше направено и от Регионалната здравна инспекция. 

По време на редовно изследване на водата в двете села лаборанти на  ВиК-Благоевград са отчели завишени нива на живак в нея. В Копривлен завишението е било незначително,  но в село Ново Лески резултатът е четири пъти над нормата.

Управителят на  водното дружество инж. Росица Димитрова веднага е сигнализирала РЗИ в Благоевград и е издала заповед водата да не се ползва за пиене, миене и готвене, като за населението са били осигурени водоноски.

Експерти от здравната инспекция незабавно  са направили  второ набиране на проби от двата източника и са ги изпратили в София, заяви  д-р Калоян Калоянов:

"В петък взехме проби. Вечерта излязоха. Резултатите са в норма. Явно нещо има, някаква грешка при пробовземане ли, нечисти съдове. Няма как да дойде този живак отнякъде".

Очаква се утре да отпадне забраната за ползване на питейната вода в двете села, а хората вече са уведомени, че опасност няма:

"Ние после се обадихме на всички да ги успокоим, така че те са уведомени - и кметове, и ВиК", посочи Калоян Калоянов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!