Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна астрономическото и метеорологичното лято

| обновено на 21.06.21 в 14:42
Софийска разходка - 20 юни 2021 г.
Снимка: БГНЕС

В 6,32 часа днес сутринта започна астрономическото лято. Тази година то съвпадна и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започна затопляне на времето с повече слънчеви часове.

Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще отслабва. В следобедните часове на много места, главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

След това предстои период от 2-3 дни, в който няма да има валежи или те ще са на съвсем малко места в страната, като температурите ще продължат да се повишават, на места ще достигат 35-38 градуса.

Днешният понеделник е и най-дългият ден в годината за нашите географски ширини, и ще трае 15 часа и 19 минути. Това е денят на лятното слънцестоене, когато в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното - зимата.

За сравнение най-късият ден тази година ще бъде 21 декември, с трайност само 9 часа и 2 минути. Това е денят на зимното слънцестоене.

Юни като цяло е най-дъждовният месец в годината в последните няколко години. Метеоролозите предупреждават, че бурите и градушките също не са изключение до края на месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!