Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция гласува, но с негативен рекорд по ниска избирателна активност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отбелязва негативен рекорд по ниска избирателна активност на днешния първи тур на регионалните избори. Вотът вече беше отлаган заради пандемията.

За Франция днешните избори са двойни - за регионални съвети и за департаменти, но сривът в активността е драматичен: до 17.00 часа местно време са гласували около 27% от избирателите, което е със 17 пункта по-малко от последните избори от този вид през 2015 година.

Сутринта в Марсилия трийсетина изборни секции дори не са отворили навреме поради недостиг на членове на избирателни комисии.

Засенчена от пандемията и санитарните мерки, предизборната кампания протече почти незабелязано и все пак днешният вот е последен тест за политическите сили преди президентските и парламентарните избори догодина, отбелязва кореспондентът на БНР във Франция.

Повече активност е имало в Туке, където президентът Еманюел Макрон гласува за последен път в мандата си.

Ако президентското мнозинство трудно си пробива път в местната власт, последните проучвания даваха преднина за крайната десница. Друг основен въпрос е дали ще се запази тенденцията към прогрес на зелените след силния им пробив на местните избори миналата година.

Гласоподаватели в избирателна секция в Париж, 20 юни 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна