Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Армения: Партията на Пашинян води според електронното гласуване

Никол Пашинян в избирателната секция - 20 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Армения приключи гласуването на предсрочните парламентарни избори. Те бяха свикани в опит за преодоляване на разделението в страната след катастрофалната война с Азербайджан, но резултатът може да предизвика още протести, отбелязва Франс прес.

Основни претенденти за властта са партията на премиера Никол Пашинян "Граждански договор" и блокът „Армения“ на бившия президент Роберт Кочарян.

Формацията на Пашинян води по резултатите от електронното гласуване на парламентарните избори, набирайки 163 гласа, а "Армения" на Кочарян има 135 гласа, заяви днес ръководителят на Централната избирателна комисия Тигран Мукучян, предаде ТАСС.

"В последното (11-13 юни) електронно гласуване взеха участие 500 души от 650, включени в списъка ... 163 души гласуваха за партията" Граждански договор ", а 135 за блока „Армения", каза Мукучян.

В електронното гласуване участваха арменски дипломати, военнослужещи, представители на страната в международни организации и членове на техните семейства, които гласуват от чужбина.

В днешния парламентарен вот в Армения взеха участие 21 партии и четири коалиции. Няма праг на избирателна активност, но за да влезе в парламента, една партия трябва да спечели поне 5% от гласовете, а коалиция - над 7%. В същото време, съгласно законодателството, в парламента трябва да бъдат представени поне три политически сили, отбелязва БГНЕС.

Според социологическо проучване, проведено в Армения от социологическата служба на агенция РИА Новости, освен блокът "Армения" и партията "Граждански договор", шансове за влизане в парламента съществуват и за избирателната коалиция "Честь имею", партията "Просперираща Армения" и партията "Просветена Армения".

Предварителните резултати от изборите, съгласно законодателството, трябва да бъдат обобщени в понеделник преди 19.00 часа българско време, а крайните резултати ще са официално оповестени на седмия ден от деня на гласуването.

Изборите в бившата съветска република с около 3 милиона души внимателно се наблюдават от Русия, както и от Турция, която миналата година подкрепи Азербайджан в конфликта за спорния район Нагорни Карабах.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна