Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Иванчева на свобода под гаранция от 10 000 лева

| обновено на 21.06.21 в 17:48
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Снимка: БГНЕС

След повече от три години в ареста и под домашен арест, бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Тя обаче има забрана да напуска страната.

Решението е на Върховния касационен съд, пред който Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров обжалват осъдителните си присъди по делото за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

За последно по мярката за неоклонение на Иванчева се е произнасял през март Спецапелативният съд. Искането беше мотивирано с участието й в изборите на 4 април. Тогава съдът отказа.

Днес стана ясно, че бившата кметица на „Младост е бременна и според върховните съдии това предполага свободен достъп до медицинска грижа. Въпреки възраженията на прокуратурата, те определиха продължаването на домашен й арест като вече непропорционална мярка. Иванчева заяви, че се радва, но и е притеснена:

„Три години и повече съм безработна, имам доста разходи, плюс бременността, изследвания, лекарства, вероятно ще направим кампания да помоля хората да ми помогнат“, каза тя.

Два часа по-късно адвокат е дал необходимите за свободата на Десислава Иванчева 10 хиляди лева, съобщи самата тя във Фейсбук и тя призова за дарения, за да върне парите.

Иначе очакваният днес финал на делото, което властите отчитат в категорията „висока корупция“, беше отложен за неопределено време, защото ВКС изиска информация от Висшия съдебен съвет (ВСС) за проверка, свързана с председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев. Тя е за негови действия, докато процесът беше на първа инстанция, а мерките за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха променени от задържане под стража на домашен арест.

Намеса на Ушев осуети излизането им на свобода, за което беше сезиран и Съветът. В последствие именно Ушев председателстваше съдебния състав, потвърдил - макар и силно редуцирайки ги, ефективните присъди на тримата подсъдими.

Според адвоката на Биляна Петрова, тази информация е важна за делото:

„От това може да произтече отмяна на решението на апелативния специализиран съд и връщане за ново разглеждане на делото, за което ние сме писали в жалбите си. Аз смятам, че делото трябва да бъде върнато директно на прокуратурата, защото до ден днешен не разбирам за какво е обвинена Биляна Петрова“, каза адвокат Емануил Йорданов.

Той обаче не изключи Съветът да не се е занимавал с казуса

„Знаете кой е неформален лидер на Висшия съдебен съвет. Кой? Гешев, кой. Това дело бе част от пиара за избиране на Гешев за главен прокурор“.

Процесът бе предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на човека.

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев - тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев - тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти - но при доста по-дискретна акция разследващите откриха и у бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд -  20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха отменени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под "домашен арест".

Делото стига до Върховния касационен съд, защото от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна