Eмисия новини
от 09.00 часа

Празник на Светия Дух

Снимка: Кети Тренчева

С тържествени богослужения православната църква чества празника на Светия Дух. Винаги се отбелязва след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове. Врачанският митрополит Григорий:

"Цялата Богослужба е в прослава на Дух Свети - третото лице на Света троица. Бог е един, но в три лица. Чрез тайнствата на църквата ние получаваме даровете на Светия дух, сред които ние се преобразяваме и ставаме една нова твар в Христа. Мястото на греха, на нечистотата се заема от вярата, любовта, добродетелите и вървим, според силите си, към царството Божие".

Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни (понеделник) след Великден. Свети дух е денят след Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл.

Народът нарича празника и Духовден. В някои райони съществува вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

На големия християнски празник се отбелязва и Денят на Ямбол. Учениците няма да са на училище, а от Общината са подготвили богата програма.

Празничният понеделник започва със Света литургия в най-старата ямболска църква "Света Троица". Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета Валентин Ревански започва тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, на която ще бъдат връчени наградите за Деня на Ямбол.

Тази година Почетни граждани на Ямбол ще станат състезателката по борба Станка Златева и поетът Тенко Тенев. Наградата на Ямбол е за математическата гимназия "Атанас Радев". Пред читалище "Пробуда" в квартал "Каргон" ще се състои традиционният народен събор "Света Троица" с богата фолклорна програма и раздаване на курбан за здраве и плодородие. 

Ежегодната изложба "Светлината", организирана от художествената галерия "Жорж Папазов", ще бъде открита в центъра на града. През целия ден паркирането в "Синята зона" ще бъде безплатно, за да се осигури по-лесен достъп на гражданите до събитията в централната част на града. Празничните прояви ще продължат до 26 юни. 

С водосвет и курбан в Рила приключват тридневните празници на града и общината, казаха от администрацията. Свeтата Троица се празнува в града от десетилетия. За да могат да се включат в празниците и рилчани, които живеят в София или други райони на страната, програмата започна в събота, продължи в неделя - с фолклор, участия на самодейни състави от Рила и Благоевград, с празнични срещи, а днес е черковният празник, поясни Марияна Костова, говорител на Общината.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.