Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в режима на трансплантациите ще бъдат публикувани за обществено обсъждане

Д-р Георги Христов
Снимка: ИАМН

Изпълнителната агенция „Медицински надзор” предлага към нея да бъдат създадени експертни съвети от специалисти, които да извършват оценка и подредба на кандидатите за трансплантация. Това обясни изпълнителният директор на „Медицински надзор” д-р Георги Христов пред БНР.
Ще има по-голяма публичност. Ще има представители на пациентски организации, които като наблюдатели ще участват в този процес“, увери Христов в предаването „Преди всички“.

Промените се предлагат заради оповестени злоупотреби при трансплантации в болница „Лозенец“. Предстои предложенията да бъдат публикувани за публично обсъждане.

Д-р Георги Христов поясни, че следва да се регламентира нормативно набор от документи, които чужд гражданин, който иска да му бъде направена трансплантация у нас, трябва да представи.

В момента не се проверяват други трансплантации извън казусите в болница „Лозенец“, уточни Христов.

Текат проверки на ИА „Медицински надзор” по няколко случая, които бяха огласени през последните дни – починалата родилка в Благоевград, задушилото се дете в болницата във Велико Търново и по случай от Плевен, съобщи д-р Христов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна