Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Грийнпийс предлагат Министерство на възобновяемата енергия

| обновено на 21.06.21 в 10:02
Снимка: Грийнпийс/ Иван Дончев

С флашмоб пред Министерството на енергетиката активисти на Грийнпийс отбелязват лятното слънцестоене.

С акцията те откриват символично Министерство на възобновяемата енергия. Координаторът в организацията Балин Балинов обяви пред БНР, че активистите са уговорили среща с енергийния министър, на която да обсъдят европейската директива за възобновяемата енергия в българското законодателство.

"Дойдохме тук, пред Министерството на енергетиката, с предложението то да си смени името, да бъде Министерство на възобновяемата енергия, което означава, че е поело пътя наистина към необходимата трансформация от използването на изкопаеми горива като газ и въглища към възобновяемата енергия!
Грийнпийс/ Иван Дончев
Великолепен слънчев ден имаме. Интересното е, че Директивата за насърчаване използването на възобновяеми източници има краен срок за прилагане в българското законодателство и той е 30 юни. Разбира се, за да бъдат приети новите текстове, имаме нужда и от Народно събрание, така че се надяваме първата работа или в началото още на новото Народно събрание текстовете от директивата да влязат за обсъждане", каза Балинов.

"Идеята на нашата кампания е възможността хората да произвеждат енергия за собствени нужди - в рамките на домакинствата си или като енергийна общност, или като малък, среден или голям бизнес, без никакви административни процедури и без утежняващи такси. Има различни опити в държавите", поясни в "Преди всички" Балин Балинов.

"Грийнпийс“ – България от години настоява правителството да се ангажира с конкретна дата за отказ от използване на въглищата в енергетиката, по подобие на съседките ни Гърция и Румъния. 

Активистите също така са организирали петицията с искания за запазване на водите и въздуха, както и за ясен план за развитието на енергетиката, който да включва крайна дата за отказ от въглищата до 2030 г. и осигуряване на възможности за хората сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.