Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДНСК спира строителството на "Златен век" въпреки протеста

| обновено на 21.06.21 в 16:44
Служители на строителната компания „Артекс“ протестират пред сградата Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Снимка: БГНЕС

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) спира строителството на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" поради изтекло разрешение за строеж през януари 2020 година. След тази дата е издигнат още един етаж без валидни документи.

Началникът на дирекцията арх. Влади Калинов изброи аргументите, с които се спира строителството след нова, по-задълбочена проверка на казуса, назначена от служебния министър арх. Виолета Комитова.

„Процедурата е приключила. „Артекс“ няма валидно разрешение за строеж. Това са изводите, които ние направихме след дълъг анализ на всички предоставени при нас документи след множеството правни становища, които разгледахме. Строителната площадка е открита 2010 г., разрешението за строеж, което е издадено в далечната 2007 г. е презаверявано веднъж през 2012 г. За съжаление текстът, както така е написан в закона, въобще игнорира тази презаверка

Утре представители на „Артекс“ ще протестират срещу решението, този път пред ДНСК.

Междувременно в своя позиция Инициативният комитет „Лозенец“ настоя „Златен век“ да бъде спрян окончателно заради изтеклото разрешение за строеж.

По-рано днес служители на строителната компания „Артекс“ протестираха пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане строежът на сградата "Златен век" да продължи. От компанията настояваха, че строителството на сградата е напълно законно и упрекват институциите в административен произвол. 

Миналата седмица кметът на район "Лозенец" Константин Павлов сезира прокуратурата по казуса дали строителството може да продължи, като според районния кмет сградата няма валидно разрешително за строеж. Миналата година ДНСК се произнесе за спиране на строителството, но ВАС отмени забраната и работата по 34-етажната сграда беше подновена. Преди месец служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова разпореди нова проверка на строителния контрол. 

Според арх. Пламен Мирянов от управата на "Артекс" институциите са длъжни да се съобразят със съдебното решение за отмяна на забраната за строителство

"Те имат теза, която е удобна за тях, която просто е удобна, за да се успокоят масите, да успокоят политици, за да си направят своите политически кампании. Това е цялата работа. По мотивите на административен съд София град и от становището на правни експерти нашето разрешение е до 2022 година". 

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург за пропуснати ползи

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!