Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Ваксинационният щаб ще бъде закрит, ще има Консултативен съвет

До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет в страната, заяви здравният министър

| обновено на 21.06.21 в 15:19
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В него няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности - журналисти, пациентски организации, здравни експерти. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той добави, че здравното министерство започва проект за създаване на база данни, която да събере цялата информация за преболедувалите Covid и да даде точна оценка какво е нивото на колективен имунитет у нас по отношение на Covid-19.

До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет в страната, заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. 

„Информацията за всички ваксинирани хора, информацията за всички, които са тествани - независимо дали с антигенен или с PCR тест , информация за всички, които са лежали в болница и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестванията на антитела от 1 март миналата година досега”.

Вече е обявена обществена поръчка, която набира проекти от софтуерни компании за създаване на база данни и сървър. Стойността на проекта ще е не повече от 10-15 хиляди лева, каза Кацаров. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени