Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт от опит – професия и мисия

Снимка: pixabay

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна. 

Трудна е по няколко причини, трудностите са на всички нива – като се започне от нивото на обществено развитие, мине се през конкретното работно място на експерта от опит и се стигне до самия него. Трудно е, но пък от друга страна, в основата на концепцията за тази професия е една напълно естествена човешка склонност – или даже потребност – на хората, минали успешно през някакво изпитание, да преведат други, които в момента минават през него. 

Валентина Христакева е директор на фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, с чиито усилия става въвеждането на тази професия в България. Тя разказва повече в "Нашият ден". 

Симеон Дамянов е един истински експерт от опит, привлечен на работа в комплекс за психично-здравни услуги. Чуйте какво сподели за тази професия в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени