Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милка Василева: Правилно е съотношението медицинска сестра - пациент, а не сестра - лекар

В нашите стандарти на един лекар се падат приблизително по две сестри

Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

"От предложенията на министъра за промяна в наредбата за стандартите се засягат проблеми, натрупани през последните години. Въпреки тежката ситуация искаме да се видим и да поставим проблемите". Това каза пред БНР Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, по повод настояване на медицински сестри за среща с министър Стойчо Кацаров за парите на "първа линия" и за притеснения относно промяната на медицинските стандарти. 

Василева посочи, че няма медицинска сестра в България, която да работи на по-малко от две места в здравната система, което причинява т.нар. "бърнаут". 

"Когато разчитаме на желанието на работодателя да осигури с необходимия брой професионалисти по здравни грижи лечебното си заведение, за да могат да бъдат осъществени по правилния начин здравните грижи на пациентите, не вярваме, че той ще назначи повече сестри, отколкото са били към днешния момент. Всички знаем, че сега сестрите са много по-малко, отколкото трябва да бъдат, а за качество на здравната грижа изобщо не може да се говори". 

От Асоциацията е разработена методика в унисон с международните стандарти за брой медицинските сестри в различните лечебни заведения, която е представена в Министерството на здравеопазването

В предаването "12+3" Василева подчерта, че никъде в световните стандарти не се говори за обгрижване на лекаря от медицинска сестра, защото медицинската сестра обгрижва пациента

"Средният стандарт е една сестра на пет до седем пациенти в зависимост от лечебното заведение. В нашите стандарти е на един лекар приблизително по две медицински сестри". 

Милка Василева допълни и че не е ясна дефиницията за първа линия:  

"Непрекъснато се говори само за заплащане на труда на лекарите. За мен това е проблем и унизително отношение към професията ни. Ако има поредна Covid вълна, нека никой да не се чуди защо няма достатъчно медицински сестри в Covid-отделенията". 

Интервюто с Милка Василева можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.