Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания акцентира пред децата какво могат преди да посегнат към цигарите

Снимка: „Заедно в час“

Асоциация „Родители“ и фондация „Заедно в час“ вече започнаха 3-годишна социална кампания „Можещите / Разкрий силата си“, която се фокусира върху превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст между 12 и 16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им.

Пред Радио София Яна Алексиева от асоциация „Родители“ обясни, че целта е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора, като засили ангажираността на родителите, учителите и учениците по темата за сформирането на навика, който след време може да доведе до възникването на хронични заболявания, повлияващи качеството на живот.

Кампанията се разгръща в училище - в часа на класа.

Преподавателите, чиято роля е ключова за успеха на инициативата, ще разполагат с атрактивно видео съдържание, специален наръчник, съдържащ отправни точки и инструкции за провеждането на дискусия по темата за тютюнопушенето.

„С децата няма да говорим колко е вредно и опасно да пушиш. Идеята е да ги провокираме и насочим към техните силни страни и качества. Да им показваме добри примери и на техни връстници – сред които шампиони по шах, по таекуондо, по акробатика. Да им напомним, че има много хубави и приятни хобита“, подчерта Алексиева.

С нея разговаря Божидар Янев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени