Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 13-20 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 13 до 20 юни. Това са някои от акцентите в предаването от 9 май:

Излезе новият сатиричен роман на писателя Алек Попов – „Мисия Туран“. Измислената страна Туран се намира в Централна Азия, а по страниците на романа шестват абсурди и диктатори.

На 11-и и 12-и юни в гр. Кубрат се проведе 14-ото издание на Националния конкурс за хумор и сатира. Конкурсът възниква през 2007 година по идея на Клуб „Жарава“, а програма „Христо Ботев“ е съорганизатор.

На 14 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив бяха раздадени тазгодишните награди за принос в българската книжовна култура.

Изложбата "По-истински от реалността" с куратор Мария Василева представя артистичните позииции на шестима артисти от Източна Европа, наградени или номинирани за наградата БАЗА – Леда Екимова, Игор Ешкиня, Дион Зекири, Синиша Илич, Луиза Марган, Йохана Стръжкова. Изложбата ще продължи до 31 юли в галерия „Структура“.

В софийското село Герман бе открита камерна зала "Арденца". Чисто новата концертна зала отвори врати на ул. "Георги Петров-Даскала" №7, а появата ѝ дължим на Фондация "Арденца", която от години организира музикални и културни събития. В новата камерна зала ще се провеждат концерти и майсторски класове от 20 юни до 8 август. В тях, освен членовете на Трио "Арденца", участие ще вземат уважавани български музиканти, както и състави от читалището на с. Герман.

Пандемията и нейните отражения в личния и обществения живот и вълната от протести през лятото на 2020 г. изпъкнаха като основни теми на 19-ото издание на Националния конкурс за репортажна фотография БГ ПРЕС ФОТО. Първо място беше присъдено на Геогри Кожухаров и неговото фотоесе „Протест“. Второ място получи Надежа Чипева със серия, отразяваща работата на Covid отделенията, а с трета награда бе отличен Георги Палейков за единичен кадър от боксовия мач между Кубрат Пулев и Хюи Фюри от есента на 2018 г.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 20 юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна