Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мехди Мотахарния: Антииранските санкции могат да бъдат облекчени, но не и напълно отменени

Ебрахим Раиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският политолог Мехди Мотахарния, преподавател в Ислямския свободен университет в Техеран, коментира наследството на Хасан Рухани, бъдещата икономическа политика на новоизбрания президент Ебрахим Раиси, ниската избирателна активност и очакванията от преговорите по ядрената програма, които текат във Виена. 

Крайният консерватор Ебрахим Раиси спечели президентските избори в Иран с близо 62 процента от гласовете. Раиси идва на власт в трудни времена за Иран, който се стреми да запази ядреното споразумение със западните сили и да се отърси от американските санкции с видим отпечатък върху икономиката на страната. 

Какво е състоянието на иранците след ‌8 години от управление на Рухани? Какво е наследството на правителството на Рухани за икономиката и международните отношения? 

Всички иранци страдат от бедността и икономическата нестабилност. Първият кабинет на президента Рухани успя да постигне ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили и така имаше увеличаване на икономическия растеж. Последвалата обаче по-късно реакция на опозицията и оттеглянето от споразумението на Доналд Тръмп доведоха до икономическия спад и обезценяване на националната валута. Инфлацията и рецесията се комбинираха, а кризата с коронавируса влоши ситуацията. Сега администрацията на Джо Байдън изглежда работи усилено, за да възобнови ядреното споразумение във Виена. Но трябва да се каже, че това е началото на дълъг период. 

В момента Иран и P5 + 1 са във Виена и обсъждат възобновяването на ядрена сделка. Каква роля ще играе правителството на Ибрахим Раиси в отношенията на Иран със световните велики сили като САЩ, Великобритания, Европейския съюз, Русия и Китай? 

Външната политика не е в ръцете на президента. Той е ръководител на изпълнителната власт, а външната политика се провежда от лидера. Ибрахим Раиси е в съдебната система от началото на Ислямската република и няма опит на дипломатическата сцена. Той има проблеми с правозащитните организации и наложени санкции от Съединените щати. Някои смятат, че присъствието му в разговорите ще смути преговорите по ядреното споразумение. 

Все пак каква е Вашата прогноза за изхода на преговорите във Виена?

Планът за връщане на Съединените щати и Иран към ядрена сделка е направен по времето на Рухани. Началото на преговорите е с разрешението на върховния лидер на Иран, а целта е да се постигне отмяна на всички санкции срещу страната. Изглежда, че администрацията на Джо Байдън се опитва да разшири обхвата на официалните преговори с Техеран и да Иран да се върне към пълно изпълнение на споразумението. В този смисъл преговорите в момента са изправени пред много предизвикателства въпреки съществуващия оптимизъм. 

От известно време Иран иска да има отношения със света, основани на взаимност и на условия, поставени от Техеран. Но от друга страна останалите държави следват целите си. Ислямската република се опитва да увеличи ролята си в региона и да използва тази сила, за да повлияе на международната система. 

Иран се опитва да окаже по-голям натиск върху съперниците си като укрепва отношенията си с групи в региона, близки до идеологията на Ислямската република.

Завръщането на Иран в международната общност и други международни организации е функция от договореностите с Вашингтон. Според мен случаят между Иран и Съединените щати не може да приключи скоро. Санкциите могат да бъдат облекчени, но не всички ограничения ще бъдат отменени.

Твърди се, че икономиката е най-големият проблем на иранците днес. Съществува и мнение, че Рухани е било начело на правителство, което толерира средната класа и бизнеса. Каква трансформация ще предприеме Ибрахим Раиси в икономическата политика? Решаването на икономическите проблеми на Иран в Иран или извън него - в контекста на международните отношения?

Икономиката беше най-важният въпрос на изборите за президент през 2021 година. Кандидатите говориха за задоволяването на най-основните нужди на хората, преди да стане дума за икономика. В страната трябва да се прилага икономическа програма, за да се възприеме ефективен модел на развитие, подходящ за социалната и икономическа структура на държавата.  Иранската икономика трябва да реши проблемите си с международната система. Трябва да се промени стратегията за поведение в тази посока, но дали ще бъде направено? Имам съмнения.

Интервюто с Мехди Мотахарния можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.