Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Гърция договори стратегическо сътрудничество с Египет

Кириакос Мицотакис и Абдел Фатах ас Сиси дадоха пресконференция в Кайро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис договори стратегическо сътрудничество с Египет в енергийната сфера и по отношение на перспективите за обединението на Кипър. Мицотакис и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси дадоха съвместна пресконференция.

„Източното Средиземноморие трябва да се запази като район на мир и добросъседство“, подчертаха на общ брифинг президентът на Египет и гръцкия премиер след среща в Кайро.

Двете страни са обсъдили и ситуацията в Либия, като изразяват общо становище за оттегляне на всички чуждестранни военни сили от района.

Икономика, търговия, туризъм, инвестиции са темите от двустранен интерес за Атина и Кайро. Продължава енергийното сътрудничество между Египет-Кипър и Гърция с изграждане на подводен тръбопровод по дъното на морето.

Енергия от възобновяеми източници е стратегия, залегнала в политическата програма за развитие на Египет и Гърция, бе подчертано на пресконференция. 

Гърция получи потвърждение от египетската страна за подкрепа по отношение на решаване на проблема с разделен Кипър само и единствено под егидата на ООН.

По време на визитата в Кайро премиерът Мицотакис се срещна с гръцката общност в Александрия и духовните представители на църквата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна