Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Минските споразумения нямат алтернатива

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено чрез изпълнението на Минските споразумения. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва с генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Хелга Шмид.

На пресконференцията след преговорите Сергей Лавров подчерта, че Минските споразумения нямат алтернатива:

„Достатъчно подробно обсъдихме перспективите за решаване на вътрешно украинския конфликт. Конфликтът може да бъде решен единствено на основата на пълното и последователно изпълнение на Минския комплекс от мерки“, каза руският външен министър.

Лавров оправи критики към работата на наблюдателната мисия в Украйна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа:

„Очакваме доклада за разрушенията на обектите на гражданската инфраструктура, както и за проявите на агресивен национализъм и неонацизъм в Украйна. Мандатът на специалната наблюдателна мисия предвижда мониторинг за спазването на човешките права на цялата територия на Украйна, често пъти обаче мисията пренебрегва тази задача. ще убиеш мене или

Хелга Шмид заяви от своя страна,  че над 90% от контролно-пропускателните пунктове по линията на съприкосновение в Донбас остават затворени и наблюдателите нямат достъп до контролираните от Донецк и Луганск територии.

Ситуацията в Нагорни Карабах също беше в дневния ред на днешните преговори в Москва, като госпожа Шмид благодари на Русия за посредническата и роля в решаването на конфликта между Армения и Азербайджан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!