Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентин Станчев в дебрите на математиката като наука и забавление

Валентин Станчев
Снимка: Личен архив

11-годишният Валентин Станчев от Димитровград е в класацията „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов“. Той получи финансова и предметна награда и от фондация „Елена Благородна“. Момчето е талантлив математик. Математиката го забавлява, но я изучава сериозно. Когато не решава задачи, тренира карате, а в свободното си време е сред природата. Мечтае да стане преподавател в Харвардския университет.
Валентин е петокласник в ПМГ “Иван Вазов” в Димитровград. Не е пропуснал участие в математическо състезание. Има спечелени 54 медала, 4 купи и много грамоти. Интересът към цифрите идва, когато Валентин е на 5-6 години.

"Тъй като успях да усвоя смятането още от ранна детска възраст, се зарибих по математиката и в първи клас се записах на първото ми състезание. То беше "Математика без граници", на което изкарах пълен брой точки и оттогава мисля, че математиката  е моята наука. Оттогава се записвам на всяко състезание, на което мога", разказа Валентин Станчев. 

По думите му, за да постигне успех, трябват усилие, труд, постоянство и хъс. Помагат му учителката по математика, преподавателката Катя Чалъкова, родителите му и приятелите му.

"Освен да го подкрепям, друго не бих могла да направя, докато му е интересно, докато му е забавно. Защото въпреки че е сериозен материалът, трябва да има и доза забавление. Все пак те са деца. Докато му е забавно, интересно и му е приятно да се занимава с математика, ние с баща му ще го подкрепяме".  
Фондация „Елена Благородна - човечността е непреходна“
За постиганите успехи Валентин ежегодно получава стипендия за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в Димитровград. Валентин получи финансова и предметна награда от фондация „Елена Благородна - човечността е непреходна“. Целите на фондацията са да подкрепя на таланти в различни области.
 
"За нас е важно да се срещаме с такава вдъхновяваща енергия, каквато усетихме у Валентин, за да може той от своя страна да е този вдъхновяващ пример, който да отвори завесите за нови младежи, те да откриват себе си, да изучават света, да усетят тази жажда за знания. Гледаме с Валентин напред в бъдещето, като поставихме уговорка на масата, че той ще продължи да опознава света, да изучава себе си, като по този начин ще открие коя е неговата сила и докато върви по своя път, ние ще предлагаме и други примери. Като Александър Кирилов, който тази година се дипломира в Съединените американски щати. Той е лично моя гордост, защото с Александър се запознах преди много години, бях до него, преминахме през целия му образователен път. Той е един изключителен младеж, който знаеше какво е образованието и беше готов за това житейско предизвикателство", изтъкна инж. Станислава-Владимира Станкова, председател на Фондация „Елена Благородна - човечността е непреходна“.  

Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.