Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 24 юни

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Снимка: bcard.bg

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура, Национална картова и платежна схема започва пилотен за България проект за дигитализиране писменото наследство на една от сакралните фигури в нашата памет

Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството, хора на науката и въобще личности, обясни Ива Дойчинова, директор на Радио София, поканена като комуникатор на това събитие. У нас това се прави за пръв път.

Досегът с личността става много по-силна, директна и дори интимна, когато четем думите на тези хора с техния почерк, подчерта Дойчинова.

„Още през 90-те години са съставени дигиталните почерци на творци като Пикасо, Шекспир, Леонардо да Винчи, Зигмунд Фройд, Пушкин. У нас това е крачка към запазване на духа на великите и в дигиталното пространство“, подчерта Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“.

Тя не съобщи чий почерк ще бъде дигитализиран най-напред, но личността е свидна за всеки българин. Шрифтът ще бъде популяризиран и разпространен безплатно.

„Създаването на шрифт е дълго и трудно творческо дело“, обясни пред Радио София Стефан Пеев, издател и създател на шрифтове. По думите му повечето хора не се замислят за това, което ползват на екраните си, но една шрифтова система се създава за повече от година, дори повече.

„Кирилицата е сравнително млада. Тепърва ще се развива и ще придобиванови и нови форми.“

В подробности инициативата ще бъде представена на 24 юни (четвъртък) от 10:30 часа в Културен дом „Красно село“ в София и ще бъде предавана онлайн.

Чуйте разговора за повече подробности.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.