Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново шест политически сили влизат в парламента

"Тренд": Разлика от 1,5% между ГЕРБ-СДС и ИТН

| обновено на 22.06.21 в 08:23

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е минимална - 1,5%.

Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на в. „24 часа“.

В следващото Народно събрание ще влязат със сигурност 6 политически сили, а още една е на ръба. Очертава се оспорвана битка за четвъртото място между ДПС и „Демократична България“, посочват от „Тренд“

48% от българите заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Близо една пета от тях все още не са решили за кого ще гласуват.

ГЕРБ получава 21,7%, „Има такъв народ” - 20,2%, БСП - 16,1%, „Демократична България” - 11,2% и ДПС -10,9%. „Изправи се! Мутри вън!“ - 5%, а „Български патриоти“ остават много близо до бариерата за влизане в следващото НС с 3,9%.

С най-добри резултати, но все пак под 4-процентовия праг остават „Възраждане” (2,3%), „Българско лято“ (1,9%) и „Ляв съюз за чиста и свята република” (1,1%).

Един месец след началото на дейността си работата на служебния кабинет е оценена положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка.

При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

Проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори, подчертават още от „Тренд“.

По-рано проучване на "Алфа рисърч" отчете 20,3% подкрепа за ГЕРБ срещу 18,2 за ИТН, а преди по-малко от седмица "Медиана" прогнозира 24% за партията на Слави Трифонов срещу 21,4 за ГЕРБ-СДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!