Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпратеникът на ООН се среща с лидерите на кипърските общности в Никозия

Джейн Хол Лют
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН започва нов кръг контакти в търсене на възможност за възобновяване на преговорите за решаване на Кипърския въпрос. Специалният пратеник на генералния секретар Антониу Гутериш за Кипър Джейн Хол Лют се среща днес в Никозия с лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Ерсин Татар.

Консултациите са първите след неуспешната петстранна неформална среща за бъдещето на разделения Кипър, която се проведе в края на април в Женева.

В разговорите си днес пратеничката на ООН ще се опита да види има ли промяна в позициите на преговарящите страни и дали между тях могат да се намерят допирни точки.

Антониу Гутериш остави отворена възможността за втора неформална петстранна конференция с участието на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Великобритания, но не е задължен да я свика, ако не се установи движение към общ преговорен език.

В навечерието на визитата на Джейн Хол Лют лидерите на двете кипърски общности потвърдиха принципните си различия.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отново заяви, че решение на Кипърския въпрос може да има само в съответствие с резолюциите на ООН за федерация.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар обяви, че отново ще изрази пред Лют искането за признаване на „суверенитета и равния международен статут“ на кипърско-турската „държава” като условие да започнат официални преговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна