Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще предоставят на Латинска Америка, Азия и Африка 55 млн. дози Covid ваксини

СЗО: Повечето от по-бедните държави, които получават ваксини срещу Covid-19 чрез световната схема КОВАКС, нямат достатъчно дози

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом представи плана си за предоставяне на 55 милиона дози ваксини срещу Covid-19 в световен мащаб, съобщи Ройтерс. Около 75% от тях ще бъдат дарени за Латинска Америка и Карибите, Азия и Африка чрез програмата КОВАКС, подкрепяна от Световната здравна организация, насочена към най-нуждаещите се страни.

Останалите 25%, или приблизително 14 милиона дози, ще бъдат предоставени на страни - "регионални приоритети", както ги определя Белият дом. Сред тях са Колумбия, Аржентина, Ирак, Украйна,

Ваксините ще са на компаниите „Пфайзер“, „Модерна“, и „Джонсън и Джонсън“, но ако ваксината на „Астра Зенека“ получи одобрение от американските регулаторни власти, ще бъде добавена към плана, отбелязва Ройтерс.

Повечето от по-бедните държави, които получават ваксини срещу Covid-19  чрез световната схема за споделяне на ваксини КОВАКС, нямат достатъчно дози, за да продължат програмите си. Това съобщават от Световната здравна организация, цитирани от Би Би Си.

По думите на д-р Брус Ейлуърд от  СЗО КОВАКС е доставила 90 милиона дози в 131 страни, което не е достатъчно, за да се предпази населението от вируса, който продължава да се разпространява в цял свят. Недостигът идва на фона на третата вълна на заразяване в някои африкански страни, отбелязва Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени