Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮНЕСКО: Големият бариерен риф е „в опасност“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият бариерен риф трябва да бъде включен в списъка на обектите от световното наследство, които са „в опасност“, заради вреди, причинени от изменението на климата, заяви ЮНЕСКО. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура смята, че това трябва да стане на среща следващия месец и насърчава Австралия да предприеме „ускорени действия“ срещу глобалното затопляне.

Австралийското правителство обаче заяви, че „силно ще се противопостави“ на тази препоръка. Последният спор е част от продължаваща дискусия между ЮНЕСКО и правителството на Австралия за статута на рифа, който беше класиран като световно наследство през 1981 г.

Министърът на околната среда Сусан Лий заяви, че правителството е „зашеметено“ от последното съобщение и го нарече „отстъпление от предишни уверения от ООН“, че стъпката няма да бъде предприета. Повишаването на морската температура в резултат на глобалното затопляне, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, е основната причина рифът да е сериозно увреден, смятат учени.

През последните 5 години рифът претърпя няколко избелвания. Това се случва, когато коралите преживяват периоди на необичайно високи летни температури на морската вода.

Те изхвърлят симбиотичните водорасли, които едновременно подхранват коралите и им придават част от цветовете си.

В доклада на ЮНЕСКО се казва, че въпреки усилията на австралийското правителство, ключовите цели за подобряване на качеството на водата в рифа не са били постигнати.

Ако се спази препоръката, за първи път обект на природното наследство ще бъде включен в списъка на застрашените, най-вече поради въздействието от изменението на климата. Препоръката обаче може да засегне голямата туристическа дестинация, която създава хиляди работни места в Австралия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!