Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселин Куртев показва "Вихрушката на живота" в Пловдив

Художникът Веселин Куртев се завръща в Пловдив за откриване на изложбата му „Вихрушката на живота“. Повече от 20 години той живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат своите картини и много талантливи българи.

Изложбата „Вихрушката на живота“ е първата му в Пловдив след дългогодишно отсъствие от България и втората му експозиция в галерияВъзраждане“.

В интервю за Радио Пловдив художникът каза, че не е искал да прекъсва връзката му с Пловдив, защото смята, че е длъжен на ценителите и на неговите приятели. "Всеки един от нас е във вихрушката на живота, смятам, че няма да бъдат безучастни хората, след като видят творбите ми", допълни Куртев.  

„Картините му са типични за неговия почерк – фигуратив, потопен в абстрактни послания. В композициите има много психологични моменти, има чувственост и опит за разрешаване на човешките взаимоотношения. Особената симбиоза между фигури и абстрактност създава разтовареност в напрежението между човеците, негативите се стопяват и един лек, цветен оптимизъм определя силата на тази елегантна и зряла живопис“, казва галеристката Краси Алексиева за картините на Веселин Куртев.

Творецът е завършил Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 завършва специалност „Живопис“ във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет.

От 1989 до 2002 г. Веселин Куртев е работил в Националното училище за сценография в Пловдив. През 2002 г. той се мести в САЩ, където през 2006 г. открива Художествената галерия "Алфа" в Ню Брънсуик, Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, сред които от България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия