Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко е поскъпнал животът в София за последната година

Снимка: БГНЕС

София е станала по-скъп за живеене и работа град, като се изкачва с 15 места от 2020 г. – от 180-о на 165-о, според проучване на глобалната консултантска компания Mercer за разходите за живот на чуждестранни работници.

Годишният доклад сравнява 209 градове на база стойност на разходите, включително за жилище, транспорт, храна и забавление. 

В класацията Ашхабад, столицата на Туркменистан, е най-скъпият град за тази година.

Най-евтиният град в света е Бишкек, столицата на Киргизстан, следван от Лусака в Замбия и Тбилиси, Грузия, според проучването на Mercer.

Хонконг се изплъзва от челната позиция, докато Бейрут скача с 42 места, за да се превърне в третия най-скъп град в света в резултат на „тежката и обширна икономическа депресия поради ескалацията на няколко кризи - най-голямата финансова криза в страната, Covid-19 и експлозията на пристанището в Бейрут през 2020 г.”, твърди анализът на изследователите.

Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през 2021 г. се намират в Азия. В Топ 10 на най-скъпите градове е и Женева - на осма позиция, следвана от Пекин и Берн.

Класацията от 209 града измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна. Тазгодишната класация показва как Covid-19 е разклатил индекса, докато страните продължават да се борят с икономическите последици от пандемията.

Проучването на Mercer помага да се определят разходите за чуждестранни пакети за служители по международни задачи, които зависят от фактори като колебания във валутата, инфлация на разходите за стоки и услуги и нестабилност на цените за настаняване.

Междувременно засилващото се евро е довело до изкачване на няколко европейски града в класацията, като Париж се издига до 33-то място. Великобритания остава стабилна, като Лондон (18) и Бирмингам (121) се издигат съответно само с едно и осем места. Рим е на 47 – покачване от 65 през 2020 ., Берлин е на 60-о – от 82, Мадрид – на 67-мо – от 87-мо, Прага – на 90-о – от 97-мо, Атина – на115-о – от 138-мо, Тирана – на 152-ро – от 163, Букурещ – на 160-о – от 174-то, Белград – на 163-о – от 183-о.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени