Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Създавам алтернативи на реалността“ – това е живописта на Веселин Начев

7
Веселин Начев
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Стубел“ представя самостоятелната изложба на един наистина знаков  художник за нашата съвременна живопис – Веселин Начев, като експозицията има заглавие: „Бях там“. Защо „Бях там“ – заглавието обобщава темите, включващи конкретни лични негови впечатления, преживявания и спомени. Но те са една реалност, в която художникът навлиза под повърхността, като опит да се забави времето, да се пробие реалността и се отиде отвъд нея…

Заглавията на картините ни отвеждат към местата, които са оставили следа в неговите преживявания, които са и реални и абстрактни – а те са „Моят завой“, „Момичета край брега“, „Паркинг“, „И аз бях там“, „Зима“, „Двор“, „Отдавна“, „Почакай ме“, „Какво да правя с теб“ и др.


Затова естествено Веселин Начев е бил поканен да участва преди години в проекти като „Спорът за реалността“ или в „Мащаби в социалното“, а през 2019 година той бе удостоен с националната награда за живопис „Захарий Зограф“.

Веселин Начев е лаконичен в разказа си за живописта в изложбата „Бях там“, но неговите думи допълват с обобщението на Елица Терзиева за изкуството му като цяло – чуйте в звуковия файл.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 юли

Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия