Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

Има съмнения, че неговите наночастици преодоляват защитните бариери на тялото

Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасенИзследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни.

На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение да се подкрепи забраната за употреба на титанов диоксид като хранителна добавка, но да има преходен период за хранителната индустрия не по-кратък от 18 месеца. Това обясни в интервю за БНР главен асистент Светла Петрова от дирекция „Състав на храните и потребителски продукти“ към Националния център за обществено здраве и анализи.

Европейското законодателство предвижда преоценка на добавките към храните, включително на оцветителите, когато има нова научна информация. През 2018 г. е излязло ръководство на Европейската агенция по безопасност на храните, което третира темата за риска от прилагането на наночастиците.  

Титановият диоксид е преоценен за безопасност още през 2016 година. Тогава заключението било, че тази добавка не поражда загриженост относно нейната канцерогенност, заяви гл. ас. Светла Петрова в предаването „Хоризонт до обед“. 

Редица изследвания обаче показват, че „има вероятност размерът на частиците титанов диоксид евентуално да предизвика разкъсване на веригите на ДНК, но без да предизвикват генни мутации“, отбеляза тя.

Според Петрова заключенията на Европейската агенция по безопасност на храните са вид презастраховане, защото резултатите за токсичност от различен тип не са категорични.

Илюстративна снимка: БГНЕСТехнологичната функция на титановия диоксид е изцяло естетична - с идеята да придаде бял цвят на храната, която била безцветна, посочи Светла Петрова.

Титановият диоксид е смес от частици, които могат да се определят като наночастици, допълни експертът.

И поради своя изключително малък размер е възможно те да преминат през защитните бариери на човешкото тяло.“

В природата титановият диоксид се среща като минерал, има кристална структура, а за техническите цели, за които се използва, се раздробява на бял прах.

В хранително-вкусовата промишленост той се влага на принципа „колкото е необходимо“, което означава спрямо законодателството, че се използва в съответствие с добрите производствени практики“, уточни Петрова.

Титановият диоксид се среща главно в сладкарски изделия - торти, сладолед, бисквити, сладкиши и тестени изделия, особено популярни сред децата, допълни Петрова. Именно това по думите й поражда опасения, че „тази уязвима част от населението всъщност е прекомерно изложена на това вещество“.

Обвивката на лекарствените продукти също съдържа титанов диоксид  Снимка: БГНЕС

Титановият диоксид се среща не само в хранителната промишленост. Той се съдържа и във филма, който покрива фармацевтичните продукти и лекарствата.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.