Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След конкурса на „Тийноватор“ ще ядем сладолед без захар, но с протеин

Всички финалисти са и победитали
Снимка: teenovator.bg

Сто ученици от 6 града представиха 20 интересни стартъп идеи „как да направим живота си по-устойчив, по-красив, по-удобен и по-умен“ на финала на последното издание на „Тийноватор“ през този месец.

Програмата е част от международната мрежа U School, адаптирана за българските училища, в която ментори от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Началото е поставено през учебната 2018/2019 в четири столични училища, а през следващата 2019/2020 се разшири до 17 училища – в София, Варна и Враца.

Програмата е безплатна, а форматът е базиран на практическо прилагане на успешни практики от Станфордския университет. Имплементирани са още „design thinking“, „lean development“, „rapid prototyping“, „business canvas model“ и др., в комбинация с личностно развитие и „меки“ умения, образователни игри. Организират се и посещения на офиси на реализирани компании. Фокусът на програмата е стимулирането на творческото мислене и увереността в собствените възможности.

„В стартирането на бизнес е и успехът, и провалът. По пътя има и препятствия. Посоката не е само напред. „Тийноватор“ е по-ранен старт за живота след училище“, обясни пред Радио София координаторът на програмата Зорница Миткова.

Първо място в националното състезание спечели Александър Паунов, 11-окласник в Първа немска гимназия в София. Неговият стартъп ICEPRO е за сладолед с протеин на прах и без захар.

„Имах двама ментори – Ангел и Цвети. От тях научих повече, отколкото в училище“, беше откровен 18-годишният Александър в студиото на Радио София.

Имал е много идеи, но осъзнал, че повечето нямало да може да се реализират.

Спрял се на хрумването за сладолед без захар, но с протеини, въпреки че в учебната програма няма биология и химия като предмети.

На финала журито харесало сладоледа, че и опашка се образувала…

Резултатът от този стартъп можем да го очакваме и на пазара и скоро да го вкусим.

Второто място зае Safe Peak – апликация за бърза локализация на изгубени хора в планината, допълни Зорница Миткова. На трето място се е класирал отборът с Find Trainee – сайт, който помага на младежите да намерят мечтаната работа и ги свързва с компании, които предоставят стажове.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Зорница Миткова и Александър Паунов.

Вече тече записването на участници и ментори за четвъртата година на „Тийноватор“.

Възползвайте се.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.