Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ иска спешно внасяне на Плана за възстановяване в ЕК

| обновено на 22.06.21 в 18:37
Среща на НСОРБ със служебния премиер Стефан Янев.
Снимка: БГНЕС

5 милиона лева ще трябва да осигури служебният министър на финансите, за да покрие разходите на общините за дезинфекция по време на парламентарните избори.

Това стана ясно след среща на служебният премиер Стефан Янев с ръководството на Националното сдружение на общините.

Янев пое ангажимент да внесе в следващия парламент законови промени в подкрепа на местните власти.

За обсъжданите теми на срещата слушаме репортера Цветелина Стоянова

На предходните избори от 4-ти април общините са поели за своя сметка част от здравния протокол. Сега искат да получат средствата, обяви кметът на Димитровград Иво Димов: 

"Хората, които обслужват всички секции, дезинфекцията в самите помещения, всичко това е дофинансирано от бощините, така че по наши разчети около 5 милиона е недостигът".

Даниел Панов - кметът на Велико Търново - определи като отворен въпроса дали в програмата за енергийна ефективност от плана за възстановяване и устойчивост ще остане условието санирането да се съфинансира с 20 на сто от домакинствата: 

„Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, като дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност“.

"Категорично изразихме мнение, че за това нещо могат да се намерят и други решения. Темата остана отворена. След предложение на наши решения, тогава да се обсъжда".

Пред правителството е поставен въпроса за спешни ремонти на В и К-мрежата, които да минимизират водните режими през лятото в много от населените места в страната: "Във водния холдинг има достатъчно средства с малко средства и с малко реконструкция на самата мрежа може да се решат въпросите и да се намали загубата на водата, която е в амортизираните водни инфраструктурни обекти".

На премиера Стефан Янев е обяснено, че кметовете не могат да направят изискваните от областните управители справки колко са адресите на тяхна територия с повече от 30 регистрирани живущи по настоящ адрес:

"Ние трябва да направим така, че човек по човек да изкараме, ако една община е 50 000 човека, да изкараме всичките 50 000 и да отметнем ръчно. За нас е невъзможно чисто физически", обясни Иво Димов.

В началото на срещата премиерът Стефан Янев заяви, че служебното правителство ще предложи на следващия парламент законодателни промени, които да решат част от проблемите на местните власти.

„Макар и служебно правителство, сме поставили задача вътрешно за съответните ресори да търсим необходимост от законодателни промени в състояние да подобрят живота на гражданите, функционирането на бизнеса. Надявам се да бъдем готови до края на мандата на служебното правителство, когато вече има Народно събрание, да ги внесем за разглеждане в НС“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна