Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Една от компаниите-кредитополучатели от ББР ще изплати 40 млн. лева от дълга си

| обновено на 22.06.21 в 16:37
Снимка: БГНЕС

Една от осемте компании, най-големи кредитополучатели на Българската банка за развитие, ще изплати 40 милиона лева от дълга си, съобщи министър Кирил Петков. Служебният министър на икономиката обяви новото ръководство на банката и увери, че занапред институцията ще заработи в подкрепа на малкия бизнес. 

Министър Кирил Петков не съобщи името на компанията, която е решила да разплати 40 милиона от дълга си.

"Много се радвам, че вече една от осемте компании обяви, че ще изплати 40 милиона от собствения си дълг. Тези 40 милиона се надявам да отидат в поне 40 компании, даже бих казал, 400".

По думите му  на Кирил Петков, оттук нататък Българската банка за развитие ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес, като приоритетни ще са стартъпите и предприятията с иновативни проекти. Министърът съобщи имената на новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката и увери, че промените в Устава позволяват в управлението да влязат новите експерти, въпреки обжалването от страна на освободения екип: 

"Това не е проблем за новия устав. Всъщност дават до 7 човека възможност да има управители и Надзор, така че реално дори съдебните искове не ни стоят по никакъв начин, така че реално от днешния ден имаме нови управители и нов Надзор".

Новите имена в Надзорния съвет са Валентин Михов и Васил Щонов, а в Управителния съвет - Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев. 

Промените бяха одобрени от Българската народна банка. До тях се стигна след разкритията на служебния министър за отпусканите големи кредити и отказа на членовете на Надзора да се срещнат с Кирил Петков. Самите фирми-големи кредитополучатели, също не се явиха на среща с министъра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна